Peter's plænerenovering

En historie om Peters Græsplæne

Peter's Græspleje Historie

Græsnørden Søren Nicholson kigger strå og plæne med advokat Peter Rønnow De diskuterer stankelbenlarver og hvad man kan gøre ved dem, rajgræs, der er eftersået for at styrke plænen og skarpheden på robotklipperens klinge.

Peter Rønnow er advokat og bor med familien i Højbjerg i den sydlige del af Aarhus, ikke langt fra Væddeløbsbanen.

Da Græsnørden Søren Nicholson ringer på, står Peter Rønnow klar i indgangen og tager venligt imod.

Gennem to døre er man ude i haven, der på langs er delt op med en stor træterrasse, der fylder hele venstre side af grunden og cirka 1/6 af haven - til højre for den ligger plænen, der fylder resten af matriklen.

I dag står græsset lysegrønt, frodigt og tætklippet. Søren Nicholson sætter sig straks på hug og stryger næsten kærligt græsset over hårene, før fingrene nygerrigt dykker ned mellem stråene.

»Du har stankelbenlarver,« konstaterer Søren begejstret, og rækker en mørk 2 centimeter lang puppeagtig larve frem mod Peter Rønnow.

Advokaten er mindre begejstret, de to snakker om muligheden for at bekæmpe larverne, mens de bevæger sig over i de bløde terrassemøbler:

»Jamen, min have har en rædselsfuld forhistorie,« begynder Peter Rønnow.

Da familien flyttede ind i 2015 var haven en prydhave. Med to fodboldglade drenge blev der anlagt græsplæne. Som så mange andre plæner blev den indtaget af mælkebøtter og det blev på et tidspunkt for meget for familien Rønnow.

»Jeg hyrede en professionel gartner til at komme og fjerne mælkebøtterne. De kom og sprøjtede, så gik der 4 - 5 dage. Det eneste, der var tilbage var mælkebøtterne. Alt andet var stendødt!« husker Peter Rønnow.

Det i maj måned. Gartneren indrømmer fejlen og indvilliger i at anlægge en helt ny plæne af rullegræs. Med samme held.

»De lægger en ny rullegræsplæne, men vander den ikke. Så efter 3 uger er den vissen OG stendød!« fortæller Peter Rønnow.

Han får en ny plæne rullet ud, men efter flere år, hvor Peter Rønnow selv forsøger at kalke, gøde og bekæmpe mos efter de foreskrifter, han kan læse sig til, giver han op.

»Hvert år skal man vide, hvor meget kalk eller gødning, og det er en pine, for den bliver aldrig pæn,« indrømmer Peter Rønnow.

Da hustruen en dag er ude at købe en robotplæneklipper, snakker hun med leverandøren om udfordringerne med at få en pæn plæne. Butikken anbefaler Græsnørden og i efteråret 2019 kommer Søren Nicholsen for første gang på besøg.

Han kan straks se, hvad der skal til og de to aftaler, at Græsnørden skal pleje plænen i de kommende sæsoner.

Allerede i dag, sommeren 2020 står plænen som aldrig før.

Eftersåning, gødning, ukrudtbekæmpelse og fjernelse af mos og mælkebætter sker nu på de rigtige tidspunkter med den korrekte mængde.

Plænen strutter af frodighed og er stærk nok til slid -også selv om drengene er flyttet til større baner i AGF.

»Det er fedt. Jeg vil meget hellere passe mit eget arbejde og så lade andre, der har forstand på opgaven, tage sig af græsplænen. Det er en befrielse at slippe for. Og så er der en glæde ved at kigge ud og se en velplejet plæne. At komme hjem til en smuk have,« siger Peter Rønnow.

Han og hustruen elsker at kigge ud over haven i dag. Og som Peter Rønnow siger, så er prisen god i forhold til værdien:

»Det er ikke som et bileftersyn. Der betaler du måske 11.000 kroner og får - stort set den samme bil tilbage. Her kan man se, hvad man betaler for. En smuk have,« smiler Peter Rønnow.

Professionel rådgivning og græspleje

Skal vi hjælpe dig med renoveringen af din græsplæne?

Græsnørden anbefaler

Bedste Græsfrø til eftersåning og plænegødning

Spørgsmål til renoveringen af din græsplæne?

Har du brug for professionel rådgivning, hvilke græsfrø til eftersåning du skal bruge, eller praktisk hjælp med renoveringen af din græsplæne, så kontakt mig endelig. Jeg svarer gerne på spørgsmål og kommer med mine bud, hvordan du kan lykkes med at få en grøn og sund græsplæne, uanset om dig eller Græsnørden, der skal stå for det praktiske arbejde.