Hvad er egentlig mos?

Er der mos i din græsplæne? I dette afsnit fortæller jeg lidt om hvad mos er - for at komme af med mos må man forstå hvad man står med!

Mos er simple planter uden rødder. De er meget almindelige og der findes omkring 12.000 forskellige arter i verden, heraf er 612 arter hjemmehørende i Danmark. Mos trives godt i fugtige og skyggefulde områder og da de ikke har et traditionelt rodnet, så kan de gro på næsten alle overflader hvis vækstforholdene er rigtige. Mos findes typisk som grupper af sammenvoksede planter, som puder af mos. Dette kan i høj grad være til gene i græsplæner, da mos er nøjsomme planter, der hurtigt kan udkonkurrere græs hvis græsset ikke har de bedste livsbetingelser.

Det der gør mos specielt, er deres store tilpasningsevne, nøjsomhed og evnen til at sprede sig gennem sporer. Sporene bliver hurtigt til nye mosplanter. Grunden til at vi ikke bare har mos som ‘græsplæne’ er fordi mos intet rodnet har og derfor ikke kan tåle det slid fra boldspil og almindelig brug af vores plæner som vi forventer af vores plæne. Dernæst har mos evnen til at holde vandet i overfladen, for at undgå at udtørre på grund af det manglende rodnet. Dette giver selvsagt en fugtig og blød overflade, hvilket igen ikke er godt hvis man vil bruge sin græsplæne. Et område med mos i græsplænen kan godt være vådt i overfladen, men graver man et spadestik dybere, kan jorden godt være tør, fordi mos med sine mange fine porer holder på vandet. Jeg synes at mos kan være meget dekorativt på sten, under træer eller i ekstensive områder, men på en brugs- og spiloverflade duer mos ikke.