et pro bono projekt

Græsnørden bygger ny bypark og lægger rullegræs

At skabe et grønt og bølgende landskab der, hvor der intet landskab var i forvejen er en udfordring. At forsøge at gøre naturen dens former efter, ser jeg nærmest som en kunstart. Kunst fordi det jo er kunstigt, men også fordi al kunst jo består i at efterligne naturen med vores egne kreative evner og faglighed. Med maskiner, gode mennesker, arbejdsomhed og en masse rullegræs kan man heldigvis nå langt. Det er en helt fantastisk følelse at forsøge at skabe natur, ikke mindst når det lykkes.

Nærmest ved et tilfælde besøgte jeg den nybyggede Dome på Pier2 - den del af havnen, der ligger så godt som midt i Aarhus. Jeg skulle egentlig bare have en kop kaffe og få stillet min nysgerrighed, da jeg så byens nye sted for de studerende. Snakken i caféen ledte til ideen om at bygge en ny bypark rundt om Domens runde form. Der var ingen penge, plan eller tilladelse, men sammen med firmaets have- og parkingeniør-praktikant Cecilie B. Andersen, sleb vi skovlen og tog udfordringen op.

5.5 tons formgiver

Her er en lille video

En helt ny naturlig park på en havnemole. Det er da en challenge, der vil noget...

Hvor søren begynder man?

Allerførst greb jeg telefonen for at få andre sponsorer med på projektet. Det var ikke svært at sælge ideen til anlægsgartnerfirmaet BUUS, som leverede maskiner, dernæst gjaldt det rullegræs leverandøren DLF, vækstjords producenten Dansand og sidst entreprenørvirksomheden NCC for materialer. Samtidig digitaliserede Cecilie en plantegning og en sendte en officiel byggeansøgning til Aarhus Kommune.

Formgivning er fedt, men ikke let. Gravemaskiner er designet til at grave så jævnt som muligt - og gerne i bokse. Det dur bare ikke, hvis slutresultatet skal have et naturligt præg. Med bølgede runde bakker som mål, var det lige netop dét, vi stræbte efter. Set skulle jo gerne ligne et landskab, der altid havde ligget der. Derfor brugte vi gravemaskinens tilt og rotorskovl funktioner til at forme jorden rund, som var det glasur på en kage.

Timerne fløj afsted og jeg var totalt opslugt af at se ideerne og stregerne fra papiret blive til virkelighed.

rul din park

Tv indslag om Park2

For at få folk involveret i færdiggørelse af Park2, gik jeg på lokal tv og bad folk om at komme ned på Pier2 og 'rulle' parken ud. Der var 550 m2 salt-tollerant rullegræs der skulle lægges ud og det var en opgave der krævede hænder

Først skulle råjorden formes således, at der opstod et lille moræne landskab med naturlig dræning. Dernæst skulle der formes bakker mellem de lavere punkter i terrænet. Højderne skulle derfor være rigtige, så der ikke ville stå stille vand nogen steder, men samtidigt måtte bakkerne ikke blive for høje. De måtte nemlig ikke skærme for udsigten ifølge lokalplanen, som vi også havde studeret nøje i forbindelse med tilladelsen fra Aarhus Kommunes Teknik og Miljømagistrat.

Vi havde kun de materialer, der var på området, samt dem, vores sponsorer havde leveret. Det betød, at vi var nødt til at holde nøje øje med forbruget af materialer, jord og græs til hele projektet.

Efter en super indsats fra alle involverede lykkes visionen. Altså den vision, der startede med en kop kaffe. Jeg må indrømme, at jeg personligt forestillede mig et sted, hvor jeg kunne sidde med mine børn og fortælle, at far fik skabt et sted til dem og vores medmennesker.

Så de skulle også lige med ned og se resultatet.

Der mangler i mine øjne grønne åndehuller i Aarhus og danske byer, så tøv ikke med selv at give dit lokalområde en grøn gerning eller greenwash - hvis man må kalde det det :-)

Græsnørden anbefaler

DLF Rullegræs af bedste kvalitet