I dette afsnit fortæller jeg hvordan du kan undgå mos i din græsplæne - et stort ønske for mange plæneejere.

"Hvordan undgår jeg mos i min græsplæne", bliver jeg som Græsnørd tit spurgt ind til, når jeg er på kundebesøg. Mit korte svar er, at hvis man plejer sin græsplæne med de rigtige næringsstoffer i form af gødning, en luftholdig og drænende vækstjord, ikke for meget skygge og holder græsplænen fri for blade og andet dødt organisk stof… ja, så er det græs man har i sin plæne og ikke mos. Men det var mange ting på én gang, så lad os tage det vigtigste, nemlig gødning! De fleste græsplæner har ikke de næringsstoffer som de skal bruge, for at have en optimal sundhed. Græsset gror jo, så hvorfor gøde min græsplæne!? Fordi der som for alle andre levende væsner er behov for flere forskellige næringsstoffer for at græsset skal forblive sundt og i god vækst. På den måde holder man mos væk fra græsplænen. De fleste kender kvælstof (N), men andre næringsstoffer er også vigtige for græssets sundhed. Og da mos er meget nøjsomme planter, så vil gødning gavne græsset og ikke mosset. Læs mere om gødning under Pleje af græsplænen/gødning.

En anden faktor er skygge, mos elsker skygge! Så ofte er mit råd ikke at kigge ned på græsset, men kigge op og finde motorsaven frem for at skabe lys og luft. Der findes skyggefulde græsblandinger, såsom: Græsfrø til skygge. Men selv græsblandinger der er skyggetolerante, kan ikke tåle skygge i store mængder. Dette er den direkte årsag til at fodboldstadions ikke er permanente overdækkede og bruger kunstig lys hvis der er for meget skygge fra tribuner.

Da mos er planter der ikke har et rodnet og derfor ikke kan lide at tørre ud, så er en veldrænet græsplæne typisk ikke så plaget af mos som en våd plæne. Jeg bruger selv en såkaldt prikker til at lave vertikale dræningskanaler i plænen.

Græsnørden anbefaler

Bedste græsfrø til eftersåning og plænegødning

Yderligere tips til din græsplæne