At anlægge en græsplæne er mere end bare græs

Projekt fra kaos til græs

Nogle projekter er ikke så nemme som andre, og hertil hører anlægningen af en ny græsplæne. Projekt kaos til græs var en af de udfordringer, som man som professionel ikke kan lade være med at give sig i kast med. Jeg tror, vi alle kender det: Haven er blevet lidt vild og har brug for noget seriøs oprydning. Men livskriser kan jo ramme os alle, hvilket også har stor indflydelse på ens energi og dermed overskud til haven. En tornerosehæk kan vokse frem over årene selv omkring det smukkeste slot.

Og det var sådan, min opgave startede.

Inden det over hoved var mulig at tænke på etableringen af en græsplæne, skulle vildnisset ryddes først. Men med stor forsigtighed, for der var træer og haveelementer der med fordel kunne bevares til at give den fremtidige have karakter.

Det var helt tydeligt, at der tidligere havde været mange fine vækster. Men det havde groet vildt og specielt hindbærbuske med deres lange torne gjorde det nærmest umuligt at komme igennem haven uden motorsav.

I alt blev der kørt 28 tons grønt affald væk og med hjælp fra en 5 tons gravemaskine gjorde vi hurtigt store fremskridt.

Efter et par dages arbejde begyndte huset at dukke frem, i takt med, at det grønne affald blev kørt væk. Jeg valgte at grubbe jorden, altså dybdeløsne jorden, hvilket også fik alle rødderne med op. Derefter kom selve jordarbejdet med fræsning, nivellering af muldjord og rotorharvning med gitterrulle. Undervejs blev sten, træ, mursten og andet utøj fjernet fra det kommende såbed. 

Det færdige resultat

At være græsnørd og gartner er meget givende. Arbejdet er en synlig proces som gradvis ændre haven til det bedre, hvilket kan ses af alle. Men haver fortæller også noget om de mennesker, der ejer og bor i dem, og vores mentale og fysiske helbred sætter nogle gange også sit præg på haven.

Derfor ligger der lidt ekstra stolthed i det arbejde, jeg og mine kollegaer udførte i dette projekt. Det gav en positiv mental sidegevinst. For når der tydeligvis kommer styr på etableringen af græsplænen og hele den have, der tidligere med sikkerhed kunne kaldes for byens mest kaotiske, så giver det et mere positivt syn på livet for husets beboere. Resultatet blev en velplejet, pæn og sund græsplæne, som ejerne kan nyde i mange år fremover.

Skal jeg hjælpe dig med etableringen af græsplænen?

Har du brug for professionel rådgivning eller praktisk hjælp til at anlægge en ny græsplæne, så kontakt mig endelig. Jeg svarer gerne på spørgsmål og kommer med mine bud, hvordan du kan lykkes med at anlægge en grøn og sund græsplæne, uanset om dig eller Græsnørden, der skal stå for det praktiske arbejde.

Græsnørden anbefaler

Græsfrø til anlægning af nye græsplæner