Om en græsplæne, der havde en hård start, men som fik det fantastisk
Græsnørden Søren Nicholson kigger på strå og plæne med advokat Peter Rønnow. De diskuterer, hvad man kan gøre ved stankelbenlarver. De leder også efter rajgræs, der er eftersået for at styrke plænen samt tjekker skarpheden på robotklipperens klinge.
Peter bor med familien i Højbjerg i den sydlige del af Aarhus. Han er klar og tager pænt imod, da Søren ringer på. Gennem to døre er de ude i haven. De træder ud på en stor træterrasse, der fylder den venstre side af grunden og cirka 1/6 af haven. Til højre ligger græsplænen, der fylder resten af matriklen.
I dag står græsset lysegrønt, frodigt og tætklippet, men sådan har det ikke hele tiden været.
Søren sætter sig på hug og stryger næsten kærligt græsset over hårene og lader fingrene dykke ned mellem stråene.
- Du har stankelbenlarver, konstaterer Søren begejstret og rækker en mørk to centimeter lang puppeagtig larve frem mod Peter, som dog er mindre begejstret. De to snakker om muligheden for at bekæmpe larverne, mens de bevæger sig over i de bløde terrassemøbler.
Mælkebøtter og rullegræs, der døde
- Min have har en rædselsfuld forhistorie, begynder Peter.
Da familien flyttede ind i 2015, var haven en prydhave, men vi har to fodboldglade drenge og anlagde derfor en stor græsplæne.
"Plænen blev dog indtaget af mælkebøtter, og jeg hyrede derfor en professionel gartner til at fjerne mælkebøtterne. Gartneren kom og sprøjtede, men det gik ikke efter planen. Alt døde - på nær mælkebøtterne," husker Peter og fortsætter:
- Gartneren indrømmede fejlen og indvilligede i at anlægge en ny plæne med rullegræs. Men de vandede den ikke og efter tre uger var den vissen OG stendød, fortæller Peter.
Familien fik herefter en ny plæne rullet ud, men efter flere år, hvor Peter selv forsøger at kalke, gøde og bekæmpe mos efter de forskrifter, han kan læse sig til, giver han op.
Man skal gøre det man er god til
"Hvert år skal man vide, hvor meget kalk eller gødning, man præcis skal bruge. Det er en pine," sukker Peter.
Da hustruen en dag er ude at købe en robotplæneklipper, snakkede hun med leverandøren om udfordringerne med at få en pæn plæne. Butikken anbefalede Græsnørden, og derfor kom Søren for første gang på besøg i efteråret 2019.
Søren kan straks se, hvad der skal til, og de to aftaler derfor, at Græsnørden skal pleje plænen i de kommende sæsoner. Allerede i sommeren 2020 står plænen som aldrig før.
Eftersåning, gødning, ukrudts-bekæmpelse og fjernelse af mos samt mælkebøtter sker nu på de rigtige tidspunkter med den korrekte mængde. Plænen strutter af frodighed og er stærk nok til slid.
- Det er fedt. Jeg vil hellere passe mit arbejde og lade andre, der har forstand på opgaven, tage sig af græsplænen. Det er en befrielse at slippe for. Og så er der en glæde at kigge ud og se en velplejet plæne samt at komme hjem til en smuk have, siger Peter.
Familen elsker haven
Han og hustruen elsker deres haven i dag, og ifølge Peter er prisen god i forhold til værdien.
- Det er ikke som et bileftersyn. Der betaler du måske 11.000 kroner og får - stort set den samme bil tilbage. Her kan man se, hvad man betaler for - en smuk have, smiler Peter.